Πρόγραμμα Προληπτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις», Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Υπουργείο Υγείας

Το πρόγραμμα ΕΞΕΛΙΞΙΣ αποτελεί ένα προληπτικό πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, το οποίο σε συνεργασία με Δήμους, οργανωμένα σύνολα και κοινότητες, παρέχει παρεμβάσεις σε Παγκύπριο επίπεδο τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό πλαίσιο. Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στη πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση και παρέχονται στη κοινότητα, στα σχολεία, σε κατασκηνώσεις  κ.α.

Ιδιαίτερη δράση από το ΕΞΕΛΙΞΙΣ αναπτύσσεται εν μέσω πανδημίας όπου παρέχει υποστήριξη σε απομακρυσμένες κοινότητες καθώς και προγράμματα παρέμβασης στο δρόμο.

Η φιλοσοφική βάση των υπηρεσιών που παρέχονται είναι η Αγωγή και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας σε όλες της ηλιακές ομάδες και η διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων ζωής. Οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένους Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας με εμπειρία και εκπαίδευση στο τομέα της συμβουλευτικής ή και της ψυχοθεραπείας.

Σημειώνουμε ότι υπηρεσίες παρέχονται, σε ομαδικό επίπεδο με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων και έχουν την πιο κάτω θεματολογία.

  • «Ανάπτυξη Αυτοεκτίμησης και Έκφρασης Συναισθημάτων» σε παιδιά και εφήβους.
  • «Διαχείριση Συγκρούσεων στην Οικογένεια» σε γονείς ή και σε παιδιά.
  • «Η Εξάρτηση και η Πρόληψη» σε εφήβους ή και σε γονείς και πιο γενικά στον ευρύτερο πληθυσμό.
  • «Διαχείριση καταστάσεων στρες και άγχους» το οποίο μπορεί να γίνει πιο ειδικά όσον αφορά: το άγχος των εξετάσεων σε μαθητές ή φοιτητές, το άγχος της εφηβείας για γονείς ή και έφηβους, το καθημερινό στρες και άγχος της ζωής στο γενικότερο πληθυσμό.
  • Νοητική ενδυνάμωση για άτομα τρίτης ηλικίας

Σε όλες τις  κοινότητες που υπάρχει συνεργασία με το πρόγραμμα, παρέχονται υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Υποστήριξης για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων μέσα από διαδικτυακές (Skype / Zoom) ή ατομικές  συναντήσεις.

Οι υπηρεσίες απευθύνονται σε όλα τα άτομα  που προβληματίζονται για θέματα ψυχικής υγείας,  θέματα προσωπικής ανάπτυξης και ψυχικής ανθεκτικότητας.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται μετά από διευθέτηση τηλεφωνικού ραντεβού .

Ωράριο Λειτουργείας: Καθημερινά  8:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.

Όλες οι υπηρεσίες θα προσφέρονται δωρεάν.

Για διευθέτηση ραντεβού επικοινωνήστε στα ακόλουθα τηλεφωνά:

  • Λευκωσία 22797870
  • Λάρνακα-Παραλίμνι 99253061
  • Λεμεσός 99016276
  • Πάφο 99209054