Ένταξη στην Α’ δημοτικού
Η μετάβαση ενός παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο είναι μια δύσκολη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
Ο φόβος των παιδιών για το άγνωστο, το μεγάλο σχολείο, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η γνώση ότι θα πρέπει να εργαστεί για να ενταχθεί σε μια νέα ομάδα και άλλα πολλά αποτελούν δυσκολίες και συναισθηματικές και πρακτικές, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο.
Επιπλέον, ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, ξεκινώντας από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες.
Σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή παίζει και η προσωπικότητα ενός παιδιού. Διαφορετικές αντιδράσεις, διαφορετικοί ρυθμοί στο δημοτικό.
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να αποδεχτεί την νέα πραγματικότητα; Πώς μπορεί να γίνει σωστά η ένταξη στην Α’ δημοτικού;
- Πρωτίστως, καταπολεμούμε τους δικούς μας φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Τα παιδιά αν βλέπουν εμάς ανήσυχους θα θεωρήσουν τον φόβο δικαιολογημένο και δεν θα κάνουν καμία προσπάθεια για να τον αντιμετωπίσουν.
- Πρέπει να είμαστε σταθεροί και αποφασιστικοί όχι υπερπροστατευτικοί, διότι δυστυχώς αυτό ενισχύει την συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού από εμάς και το γεμίζει ανασφάλεια στη νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει.
- Ενθαρρύνουμε το παιδί να μας μιλήσει για τις μέρες του στο σχολείο, πώς περνάει, τι μαθαίνει. Το ενθαρρύνουμε να μας μιλήσει και να μοιραστεί μαζί μας τους όποιους φόβους μπορεί να έχει {που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα} και με αγάπη, κατανόηση και υπομονή μαζί βρίσκουμε τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Του θυμίζουμε παλαιότερες καταστάσεις που φοβόταν και πόσο καλά και δυναμικά τις ξεπέρασε.
- Του δίνουμε το τρυφερό μας φιλί και τη μεγάλη αγκαλιά μας. Δείχνουμε χαρούμενοι και περήφανοι που έχει μεγαλώσει και πηγαίνει στο μεγάλο σχολείο.
- Μοιραζόμαστε μαζί του δικές μας εμπειρίες από το δημοτικό. Του εκμυστηρευόμαστε ότι και εμείς είχαμε φοβίες και πως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
- Δίνουμε κίνητρα όπως:
-
- Αγοράζουμε βιβλία που θα το προετοιμάσουν για την Α΄ τάξη. Τα διαβάζουμε μαζί συζητώντας για την καινούργια και συναρπαστική χρονιά που θα ακολουθήσει.
- Του τονίζουμε συνεχώς τα θετικά στοιχεία που θα συναντήσει στον νέο σχολικό χώρο, όπως τους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει, τα πράγματα που θα μάθει, τα ομαδικά παιχνίδια, τις ωραίες εκδρομές και εννοείται δεν παραλείπουμε το διάλειμμα στην αυλή.
- Η προσαρμογή στο σχολείο όμως, απαιτεί και πρόγραμμα:
-
- Πρωινό ξύπνημα
- Ώρες μελέτης
- Ώρες ξεκούρασης, παιχνιδιού και τηλεόρασης ή υπολογιστή
- Ωράριο ύπνου
Αυτά είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται για την ομαλότερη και ευκολότερη προετοιμασία του παιδιού. Με το πιο πάνω πρόγραμμα τα παιδιά θα είναι πιο ώριμα να αντιμετωπίσουν τους καινούργιους ρυθμούς του δημοτικού.
- Η καλή σχέση με τη δασκάλα είναι εξίσου αξιοσήμειωτο να αναφερθεί. Μιλάμε όμορφα και ευγενικά στο παιδί μας για την δασκάλα του και του λέμε πόσο το αγαπάει. Αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα στην μάθηση ή στην συμπεριφορά του παιδιού μας, τα συζητούμε με την εκπαιδευτικό και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, και, οπωσδήποτε, δεν είμαστε αρνητικοί. Αυτές οι συζητήσεις είναι καλό να πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία του παιδιού. Αν έχουμε εμείς καλή σχέση με τη δασκάλα τότε αυτό εισπράττει και το παιδί μας.
- Αναντίλεκτα το παιδί πρέπει να γίνει αυτόνομο στο δημοτικό σχολείο. Του δείχνουμε ένα καλό τρόπο να τακτοποιεί την σχολική του τσάντα, του παίρνουμε ένα τετράδιο για να σημειώνει τα μαθήματά του, επιμένουμε να διεκπεραιώνει μόνο του τις σχολικές του εργασίες έστω κι αν καμιά φορά δεν προλαβαίνει να τις ολοκληρώσει. Βοηθάμε μόνο εκεί που χρειάζεται.
Τέλος υπενθυμίζουμε στο παιδί μας ότι το αγαπάμε, το σεβόμαστε, νιώθουμε περήφανοι που μεγάλωσε, του ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση, το ενδυναμώνουμε και φροντίζουμε να καταλάβει ότι στο δημοτικό σχολείο δεν πάει για να τα κάνει όλα τέλεια, αλλά για να μάθει πράγματα που δεν ξέρει…!
Εύα Σταύρου
Παιδαγωγός