Βιταμίνες για παιδιά

Πότε πρέπει να δίνονται;

Η λέξη «βιταμίνη» έχει τις ρίζες της στη λατινική «vita» που σημαίνει ζωή. Η ονομασία τους δεν είναι τυχαία, γιατί οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας στο σχηματισμό ενζύμων και σε μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο. Οι βιταμίνες δεν έχουν θερμιδική αξία. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του τις βιταμίνες που χρειάζονται για το αναπτυσσόμενο παιδί (με εξαίρεση τη βιταμίνη D). Επομένως οι βιταμίνες θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Ο οργανισμός χρειάζεται τις βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες για αυτό και μια ισορροπημένη διατροφή καλύπτει τις απαραίτητες ανάγκες.

«Γιατρέ το παιδί μου δεν τρώει τίποτα μπορείτε να μου δώσετε βιταμίνες να του ανοίξουν την όρεξη;». Πολύ συχνά ο παιδίατρος έρχεται αντιμέτωπος με αυτή την ερώτηση από μια αγχωμένη, ανήσυχη και προβληματισμένη μητέρα. Η απάντηση είναι ότι οι βιταμίνες δεν αντικαθιστούν την τροφή και ούτε ανοίγουν την όρεξη στα παιδιά. Πρέπει να χορηγούνται με προσοχή όταν ο παιδίατρος του παιδιού σας το εισηγηθεί.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες Διεθνών Οργανισμών όπως της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας τα συμπληρώματα βιταμινών δεν χρειάζεται να δίνονται στα περισσότερα υγιή παιδιά που μεγαλώνουν φυσιολογικά.

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες τροφίμων είναι οι πιο κάτω:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι (χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα δίνονται μετά την ηλικία των 2 ετών)
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, τα αυγά.
  • Δημητριακά όπως ψωμί, βρώμη, ρύζι.

Η χορήγηση βιταμινών σε μορφή σκευάσματος μπορεί να είναι χρήσιμη για το παιδί σας στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν το παιδί πάσχει από κάποια χρόνια αρρώστια (π.χ. σύνδρομο δυσαπορρόφησης κλπ) ή έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί η διατροφική του αξία με κάποια άλλη τροφή,
  • αν το παιδί σας ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα (vegan diet) ή
  • αν το παιδί έχει καθυστέρηση στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι ιώσεις και λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού, είναι συχνές, καλό είναι, να χορηγούνται τα βιταμινούχα συμπληρώματα. Αναμφισβήτητα βοηθούν στη γρηγορότερη ανάρρωση και προφυλάσσουν ενδυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού.

eikona ζωής βιταμίνες για παιδιά

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα είναι να είναι το κατάλληλο σκεύασμα για την ηλικία τους και κυρίως να μην περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες. Προτείνονται σκευάσματα με εκχύλισμα εχινάκειας (για παιδιά άνω των 3 ετών), σαμπούκου, εκχύλισμα πρόπολης και το πιο διαδεδομένο εκχύλισμα eldeberry.

Συγκεκριμένα το εκχύλισμα εχινάκειας καθώς και το eldberry συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη γρήγορη ανάρρωση συντελώντας στη μείωση των συμπτωμάτων. Το εκχύλισμα σαμπούκου χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει, συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα, χάρη στις αποχρεμπτικές του ιδιότητες. Τέλος το εκχύλισμα πρόπολης είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε λοιμώξεις, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα. Πολύ καλά είναι και τα σκευάσματα με βασιλικό πολτό καθώς και μουρουνέλαιο. Κυκλοφορούν πάρα πολλά συμπληρώματα στο εμπόριο και είναι καλό να προτιμάμε σκευάσματα γνωστών εταιρειών για να είμαστε σίγουροι για την καλή ποιότητα τους.

Συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για ότι σας προβληματίζει για ορθότερη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Ελένη Φεραίου
Φαρμακοποιός