Εικόνα

Χαιρετισμός από τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Εμμανουήλ, Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος βγήκε από τα όρια της γης και εξερευνά τον ουρανό. Αν και κατόρθωσε να κυριεύσει στο σύμπαν, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ο άνθρωπος έχει χάσει την κοινωνία και την επικοινωνία του με τον συνάνθρωπό του. Μέσα στην ταχύτητα των γεγονότων, «τυφλός» ο νους του ανθρώπου διασκορπίζεται για να είναι συνταξιδιώτης με τον χρόνο και τον τόπο και εγκλωβίστηκε στα στενά όρια του εγώ, ξεχνώντας το είναι του «άλλου».

Αλήθεια πόσο νομίζουμε ότι είμαστε κοντά, ενώ είμαστε μακριά και πόσο νομίζουμε ότι είμαστε μακριά ενώ είμαστε κοντά! Ενώ μπορούμε να «δούμε» από τη μια άκρη της γης στην άλλη μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δεν μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε, να μιλήσουμε, να κοινωνήσουμε και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας στο ίδιο οικογενειακό, δικό μας τοπικό περιβάλλον, στον ίδιο χωροχρόνο. Χτίσαμε γύρω μας τείχη ψηλά, αιχμαλωτιστήκαμε. Η ευθύνη; Του καθ’ ενός που απωλέσαμε το ξεχωριστό και ανεπανάληπτο του είναι μας και την ομοιότητά μας. Την ομοιότητα ή καλύτερα ομοουσιότητά μας να είμαστε άνθρωποι και συνάνθρωποι, εικόνες και μάλιστα κατ’ εικόνα του Δημιουργού μας. Αποσκίρτησε ο νους μας από το Θεό και καταπίπτουμε κατά τη σκέψη και την κρίση, σύμφωνα με τον Μέγα Αθανάσιο.

Το ευτύχημα είναι ότι μια μερίδα ανθρώπων επιλέγει και αγωνίζεται επίπονα, για να διατηρήσει την ταυτότητα του αληθινού και γνήσιου ανθρώπου της αγάπης, της ελεημοσύνης, της θυσίας, της αλληλεγγύης, αλλά και ακόμη περισσότερο: Της αντίστασης κατά της κοινωνικής αδικίας, του πόνου και της βίας και όλων των δεινών!

Μέσα στην απελπισία της εποχής μας, υπάρχει ακόμα η ελπίδα για πνευματική, οικογενειακή, οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη και επανάκτηση της ψυχοσωματικής ταυτότητάς μας, για την αιώνια αγαλλίαση και χαρά. Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα με σκοπό και στόχο, ο δρόμος που χαράχθηκε από τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, όσο στενός και αν είναι, να χωρέσει κάθε άνθρωπο με τη δυνατότητα να οδηγηθεί στην απελευθέρωση από κάθε είδους σκλαβιά, ακόμη και από τη σκλαβιά του εαυτού του. Το να φυλάγεις Θερμοπύλες, σταθερός στο χρέος γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα διαβείς, είναι δύσκολη επιλογή. Είναι «στενός χώρος», όμως εκεί νίκησε ο Λεωνίδας. Σπάσε τον δικό σου στενό σου χώρο και έλα να γίνεις Λεωνίδας.