Η σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας

21 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Το γεγονός πως μια μέρα του χρόνου αφιερώνεται στην Αγκαλιά αυτό μαρτυρεί και την αναγνώριση της αξίας της Αγκαλιάς ως πράξη. Το άγγιγμα και οι αγκαλιές είναι από τις ομορφότερες ενέργειες που μπορούν να εισπράξουν οι άνθρωποι κάθε ηλικίας και να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση τους.

Η αγκαλιά είναι μια φωλιά που σε ηρεμεί, που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, το αίσθημα ότι κάποιος είναι δίπλα σου, σε αγαπά και σε νοιάζεται. Οι αγκαλιές, όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, λειτουργούν σαν “φάρμακο” για τον άνθρωπο.

Μια αγκαλιά για την μητέρα ή τον εργαζόμενο πατέρα μειώνει το στρες, συμβάλλει στην απαλλαγή από «τα βάρη» μιας δύσκολης ημέρας. Μια γονική αγκαλιά στο παιδιά δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ζεστασιάς. Μια αγκαλιά από τον εκπαιδευτικό προς τον μαθητή κατευνάζει τα αισθήματα ανασφάλειας. Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πιεσμένο και στρεσαρισμένο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα, αφού μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να αλλάξει όλη την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.

Εξίσου έρευνες κατέδειξαν πως το αγκάλιασμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Κάποιος που λαμβάνει συχνές αγκαλιές από αγαπημένα του πρόσωπα παρουσιάζει λιγότερα και μικρότερης έντασης συμπτώματα σε περίοδο ασθενείας.

Όταν λοιπόν ένας φίλος ή συγγενής σου αντιμετωπίζει κάτι δυσάρεστο στη ζωή του δώστε του μια αγκαλιά. Οι επιστήμονες λένε η υποστήριξη σε άλλο άτομο μέσω της αφής προσφέρει αισθήματα χαρά, αγαλλίασης, αρωγής, ενίσχυσης κάτι που στις μέρες μας μετά την πανδημία του κορονοϊού αυτό έχει περιοριστεί πάρα πολύ.

Η αγκαλιά και η τρυφερότητα ιδίως των γονιών προς τα παιδιά τους, είναι πολύ σημαντική για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τους παράγει ασφάλεια, σιγουριά, ηρεμία και μεγαλώνουν σωστά.

Παιδιά που έχουν στερηθεί την μητρική και πατρική αγκαλιά κινδυνεύουν να παρουσιάσουν περισσότερα συμπεριφορικά, συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα.

Παρότρυνση λοιπόν να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας και να τους δείχνετε απεριόριστη αγάπη. Η αγάπη μεγαλώνει γερά παιδιά, υγιείς ανθρώπους. Να θυμάστε να καλημερίζετε και να καληνυχτίζετε τους αγαπημένους σας με χαμόγελο και μια γλυκιά αγκαλιά. Να ευχαριστείτε τους οικείους σας με μια αγκαλιά. Η αγκαλιά είναι η καλύτερη γιατρειά της κόπωσης και της πίεσης. Δίνει ενθάρρυνση και κουράγιο. Είναι φάρμακο για δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν μικροί, νέοι και ηλικιωμένοι όπως ο εκφοβισμός, η κατάθλιψη, η αρρώστια, η αποτυχία.

Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει μια αγκαλιά τρυφερότητας και αγάπης!